TREATMENTS® Uyuni
De hoge zoutvlaktes die gelegen zijn in Bolivia, Zuid-Amerika, hebben een frisse maar ziltachtige geur. TREATMENTS® heeft deze geur vertaald naar verkwikkende topnoten uit eucalyptus en witte munt, met een vleugje limoen. Door lavendel, iris en verschillende houtachtige ondertonen ontstaat een verrassende combinatie van warmte en frisheid die je laat meevoeren naar de indrukwekkende sfeer van de Salar de Uyuni.
TREATMENTS® is een jong merk, maar heeft desondanks al een heel behoorlijk assortiment aan producten en behandelingen op de markt gebracht. Indien je een TREATMENTS® wellnessbehandeling hebt kunnen vinden die jou aanspreekt, volg je deze in onze inspirerende TREATMENTS® trainingcentra binnen het WellnessInstituut in Schiedam of Emst.
Heb jij een eigen salon en deel je onze passie voor bijzondere wellness behandelingen en mooie producten? Dan is het aanbieden van TREATMENTS® producten en behandelingen iets voor jou! Indien men binnenstapt in een TREATMENTS® salon moet het voor iedere cliënt voelen als het binnenstappen in een andere wereld waar een moment van rust en weldaad centraal staat.
Startdata
De cursusdata staan vermeld in onderstaand inschrijfformulier.
Er is plek voor ongeveer 8 cursisten per dag, dus geef je snel op. Wij kunnen op verzoek een wachtlijst hanteren. Mocht er iemand afzeggen wordt er contact met je opgenomen.
Aanmelden
Inschrijven voor deze cursus kan door het inschrijfformulier op deze pagina in te vullen. Je ontvangt zo spoedig mogelijk (uiterlijk binnen 3 werkdagen) een bevestiging per e-mail waarin de vervolgstappen duidelijk beschreven staan.
Alle informatie
Om de training te volgen is massage ervaring of een massage opleiding vereist, dit om het praktijkgedeelte soepel en snel te laten verlopen. Het is niet nodig om een model mee te nemen. Er wordt geoefend op medecursisten, omdat het zelf beleven van de massage een belangrijk onderdeel is van de cursus.
De Uyuni cursus is een dagcursus en duurt ongeveer 6 uur.
Tijdens de traditionele Uyuni Treatment wordt er behandeld met Uyuni bundeltjes. Dit zijn bundeltjes gevuld met zout afkomstig uit de Salar de Uyuni. Met deze bundeltjes worden je spieren los gemasseerd. Er wordt gescrubd met een lavaklei gecombineerd met een pakking. Tevens wordt de huid verzorgd met de traditionele Uyuni verzorgingsproducten.
Hoog in het Andes gebergte van Bolivia bevindt zich de Salar de Uyuni. Dit is een eindeloos grote zoutvlakte op 3500 meter hoog, die rust en sereniteit uitstraalt. Na het regenseizoen, als het regenwater de omliggende meren heeft gevuld en uiteindelijk doet overstromen, loopt de Salar de Uyuni ook onder water en ontstaat er een bijzonder fenomeen wat mensen van over de hele wereld trekt. Het stilstaande water vormt een enorme spiegel, die de lucht in het water doet weerspiegelen. Doordat er nauwelijks een horizon is, is het bijna onmogelijk is om diepte te zien, vormt dit in combinatie met het spiegelachtige uiterlijk een heel surrealistisch landschap.
Het water wat de zoutvlakte doet overstromen is onder andere afkomstig van uit het Titicacameer. Dit ligt op bijna 4000 meter hoogte in het Zuid Amerikaanse Andesgebergte op de grens van Peru en Bolivia. Het meer is maar liefst 8000 km² groot en in het meer liggen meerdere eilanden. Een aantal van deze eilanden werd al rond 1500 voor Christus gemaakt door de Uros bevolking. Hiervoor gebruikte men meerdere lagen van het dikke Totorariet, waardoor de eilanden blijven drijven. Om te voorkomen dat de eilanden niet wegrotten, wordt er om de paar maanden een nieuwe laag riet over de oude lagen geplaatst.
Zowel het Titicacameer als de Salar de Uyuni zijn ontstaan vanuit het Minchin Oermeer. Van dit oermeer zijn naast het Titicacameer nog twee kleinere meren over en vlak naast de Salar de Uyuni ligt nog een tweede kleinere zoutvlakte. In de periode waar de meren en vlaktes zich vormden, heersten de Inca’s in dit gebied. Het beeld dat wij van de Inca’s kennen is vooral het beeld wat wordt geschetst in Machu Pichu en zo lijken de Inca´s een vredelievend volk. Maar ook hier ontstond tussen de verschillende stammen onderling een machtsstrijd, waardoor de Uros Indianen uit weken naar de drijvende eilanden in het Titicacameer. Veel eilanden lagen tot wel 15 km uit de kust, waardoor de Uros bevolking zich kon verbergen voor Inca bevolking, en zich relatief veilig kon voelen, zonder steeds opnieuw huis en haard achter te moeten laten. Deze eilanden in het Titicacameer worden nog steeds bewoond, maar zijn inmiddels ook wel erg toeristisch.
Tijdens het regenseizoen staat het waterpeil in het Titicacameer heel hoog. De regen en de hoge waterstand in het Titicacameer zorgen ervoor dat ook de Salar de Uyuni onder water komt te staan. Het regenwater bevat o.a. natrium en lithium. Het water verdampt weer, maar de mineralen blijven achter. Zo wordt de zoutvlakte in stand wordt gehouden. Het Titicacameer wordt gevuld door regenwater en er komen meerdere riviertjes op het meer uit, het teveel aan water verlaat het meer via een rivier die regelmatig overstroomt en het water uiteindelijk uitmondt op de Salar de Uyuni in Bolivia. Bij hoog water konden in vroegere periodes de eilandjes een flink eind richting de zoutvlakte afdrijven. Tegenwoordig wordt er veel zout gewonnen voor commerciële doeleinden. Na de regenperiode staat het water op de Uyuni zoutvlakte hierdoor veel minder hoog en kunnen de drijvende eilanden niet meer de Salar de Uyuni op. Ook zet zich steeds minder zout af tegen de cactussen. De oude traditie waarbij het zout van de vlaktes wordt gehaald van de cactussen wordt verwijderd verdwijnt hierdoor helaas ook.
Die cactussen groeien op visserseiland. Niet dat er vis op de Uyunivlakte voorkomt, maar het eiland zou met wat fantasie de vorm van een vis hebben. Het is een rotsachtig, heuvelig eiland, wat vol staat met cactussen. Deze cactussen kunnen wel 12 meter hoog worden. De oudste cactus op het eiland wordt geschat op ruim 1000 jaar oud. Het zout wat zich tegen de cactussen afzette, nam eigenschappen van de cactussen over. Het zout bevat hierdoor ook de helende en herstellende werking, en de vitamines en antioxidanten van cactus. Ook veranderde de geur van het zout, waardoor het een zachte zoete en bijna iets kruidige geur kreeg, wanneer het verwarmd werd.
Het klimaat in dit deel van de Andes is vrij constant met temperaturen die overdag variëren tussen de 16 en 18˚C en ’s nachts kunnen teruglopen tot -7˚C. Op de rieten eilandjes is het lastig een vuurtje te stoken en zich te warmen, waardoor het als het koud is, ook echt koud is. Dit, in combinatie met een vochtig klimaat, zorgt er voor dat veel van de bewoners van de drijvende eilanden, allerlei reumatische aandoeningen ontwikkelden. Het zout wat van de vlakte werd gehaald, werd opgeknoopt in bundeltjes. In een pot aan een soort stellage werd een vuurtje gestookt, waarboven de bundeltjes werden verwarmd. De warme bundeltjes worden in de bedden gestopt als een soort kruikje. In iedere cultuur wordt de weldaad warmte op de spieren ontdekt, en zo gebeurde dit ook bij de Uros indianen. De warme bundeltjes worden in eerste instantie gebruikt om spierpijn te verlichten, in een latere fase wordt er met de bundeltjes gemasseerd.
Na het afronden van de Uyuni cursus mag je de Uyuni Treatment aanbieden in jouw salon. Wil je ook de Shinshiro, Mahayana en/of de Ceylon Treatment aanbieden? Schrijf je dan ook in voor deze trainingen.
Na het afronden van deze cursus krijg je een TREATMENTS® licentie om alle producten te mogen verkopen in jouw salon. Je krijgt dus ook toegang tot de inkoop van alle producten.
Ben jij N.G.S. masseur? Dan ontvang je voor deze cursus 4 accreditatiepunten.
Het lesgeld bedraagt €149.- per cursus. Dit is inclusief lesmateriaal (uitgebreide reader), het gebruik van alle benodigde materialen zoals massageolie, onbeperkt gebruik van koffie/thee én een TREATMENTS® licentie om alle producten te mogen verkopen in jouw salon.
Betaling dient te gebeuren voor aanvang van de cursus.