N.G.S. masseur
Deze opleiding leidt je op tot een volwaardig en gediplomeerd N.G.S. masseur, waarbij je kiest voor een specialisatie in sportmassage of wellnessmassage.
Wellnessmasseur – Werk in een wellnessresort, beautysalon, sportschool, samen met een fysiotherapeut of start je eigen praktijk.
Sportmasseur – Behandel sporters bij een sportclub, werk samen met fysiotherapeuten of bouw zelfstandig een praktijk op.
Met deze opleiding leg je een stevige basis voor een professionele carrière in massage!
Specialisatie richting wellnessmasseur
In ons drukke leven werken we steeds harder, terwijl we fysiek minder actief zijn. Langdurig zitten en stress kunnen de lichaamsbalans verstoren, wat leidt tot fysieke en psychische klachten.
Als wellnessmasseur leer je hoe je met massage deze klachten kunt verlichten en verdere overbelasting voorkomt. Je behandelt cliënten op basis van een zorgvraag, maar biedt ook ontspanningsmassages aan om zowel het lichaam als de geest in balans te brengen.
Specialisatie richting sportmasseur
eweging is essentieel voor een gezond lichaam, maar door een druk leven schiet sporten er vaak bij in. Wie wél sport, doet dit soms onvoorbereid, wat kan leiden tot spierpijn en blessures.
Als sportmasseur help je sporters blessures te voorkomen en te herstellen. Je geeft voorlichting over een gezonde leefstijl en sportprogramma’s, voert ontspannings- en stimulerende massages uit en ondersteunt bij het tapen en bandageren van spieren en gewrichten.
Startdata
Schiedam (Thermen Holiday)
Maandag 22 september 2025 – Dagopleiding
Emst (Veluwse Bron)
Vrijdag 26 september 2025 – Dagopleiding
Aanmelden
Inschrijven voor deze opleiding kan door het inschrijfformulier op deze pagina in te vullen. Binnen maximaal 3 werkdagen ontvang je een e-mailbevestiging met de vervolgstappen.
Alle informatie
Overweeg je een massageopleiding, maar heb je nog vragen? Kom naar onze gratis informatiebijeenkomst en ontdek alles over onze NGS-gecertificeerde opleidingen. De informatiebijeenkomst vindt plaats bij het WellnessInstituut in Emst (Veluwse Bron) en bij het WellnessInstituut in Schiedam (Thermen Holiday). Bekijk de eerstvolgende data en schrijf je vrijblijvend in voor deze informatiebijeenkomst.
Beide locaties zijn goed bereikbaar met de auto en bieden ruime parkeergelegenheid. Veluwse Bron is ook eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer via de haltetaxiRRReis, die bij de hoofdingang stopt.
Om de opleiding te volgen is een gerichte vooropleiding niet nodig. Alles wat je moet weten, is opgenomen in het lesmateriaal. Dit is een MBO niveau 4 opleiding, waarmee je wordt opgeleid voor het officieel erkende diploma N.G.S. masseur.
In principe is vrijstelling van vakken niet mogelijk. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met het N.G.S. via info@ngsmassage.nl.
De dagopleiding duurt ongeveer 9 maanden en bestaat uit circa 17 lessen. De lessen vinden tweewekelijks plaats van 10:00 tot 16:00 uur.
Naast de klassikale lessen is zelfstudie essentieel. De opleiding wordt vaak onderschat, dus houd rekening met een studiebelasting van 6 tot 8 uur per week. Praktisch oefenen is daarbij cruciaal om de massagetechnieken en handgrepen goed onder de knie te krijgen.
Wil je starten met de opleiding? Zorg ervoor dat je voldoende tijd vrijmaakt voor zowel de lessen als de zelfstudie, zodat je goed voorbereid bent op het examen.
Praktijk
Tijdens de specialisatie wellnessmasseur leer je klanten te onderzoeken, waar te nemen en een behandelplan op te stellen. Je krijgt inzicht in contra-indicaties (wanneer een massage niet geschikt is) en leert indien nodig door te verwijzen naar een (sport)arts, manueel- of fysiotherapeut.
Daarnaast leer je advies te geven over een gezonde leefstijl en houding. Stress is een veelvoorkomende oorzaak van lichamelijke klachten, zoals stijve nekspieren door een verkeerde houding. Je maakt kennis met diverse massagetechnieken voor de rug, nek, armen en benen en leert aanvullende technieken voor de buik en het gezicht. In een later stadium van de opleiding combineer je alle technieken in een volledige lichaamsmassage of ontspanningsmassage.
Ook leer je technieken zoals:
✔ Hotstone massage
✔ Indiase hoofdmassage
✔ Klassieke ontspanningsmassage met aromatherapie
Onze ervaren docenten vertalen de theorie op een boeiende manier naar de praktijk. Het WellnessInstituut beschikt over sfeervolle opleidingsruimtes met alle benodigde materialen.
Theoretische vakken
Naast de praktijklessen krijg je een gedegen theoretische basis. Je leert alles over:
- Anatomie en fysiologie: Onmisbaar voor een professionele masseur. Begrippen worden in het Latijn behandeld, wat essentieel is voor het begrijpen van lichaamsmechanismen en de communicatie met collega’s. Dit kan als moeilijk worden ervaren, maar is cruciaal voor je vak.
- Kwaliteitszorg en massagetheorie: Onderwerpen zoals klachtprocedures, hygiëne, wet- en regelgeving en de theorie achter massage wordt besproken.
Het theorie-examen wellnessmassage bestaat uit de vakken anatomie en fysiologie. De overige theoretische onderdelen worden getoetst tijdens het praktijkexamen.
Portfolio
Gedurende de opleiding stel je een portfolio samen met:
- Vier cliëntendossiers
- Je theorie-examens
- Een reanimatiecertificaat (AED)
Praktijk
Als sportmasseur voer je onderzoeken en functietesten uit, stel je behandelplannen op en leer je tape- en bandagetechnieken toe te passen. Je krijgt inzicht in contra-indicaties (wanneer een massage niet geschikt is) en leert cliënten indien nodig door te verwijzen naar een (sport)arts, manueel- of fysiotherapeut.
Daarnaast leer je:
✔ Advies geven over blessurepreventie en sporttechniek
✔ Spieren onderhouden met reguliere sportmassages
✔ Verzorging bieden op het sportveld, inclusief tapen en masseren
✔ Werken in samenwerking met fysiotherapeuten en sportartsen
Om direct in te kunnen grijpen bij blessures, volg je tijdens de opleiding ook een module Reanimatie met AED. Daarnaast is een EHBO of EHBSO-certificaat verplicht. Dit certificaat behaal je zelf via een externe aanbieder en kan in één dag worden afgerond.
Theoretische vakken
Naast praktijklessen krijg je een stevige theoretische basis. Onderwerpen die aan bod komen:
- Anatomie en fysiologie: Onmisbaar voor een sportmasseur. Begrippen worden in het Latijn behandeld, wat essentieel is voor het begrijpen van lichaamsmechanismen en de communicatie met collega’s. Dit kan als moeilijk worden ervaren, maar is cruciaal voor je vak.
- Kwaliteitszorg en massagetheorie: Onderwerpen zoals klachtprocedures, hygiëne, wet- en regelgeving en de theorie achter sportmassage wordt besproken.
Het theorie-examen sportmassage bevat de vakken anatomie en fysiologie. De overige theoretische onderdelen worden getoetst tijdens het praktijkexamen.
Portfolio
Tijdens de opleiding stel je een portfolio samen met:
- Vier cliëntendossiers
- Theorie-examens
- EHBSO- en reanimatiediploma (AED)
Let op: EHBSO, reanimatie en AED-training zijn geen standaardonderdelen van de opleiding, maar deze lessen kun je apart volgen bij het WellnessInstituut.
Voordat je jezelf gediplomeerd wellnessmasseur mag noemen, dien je voldaan te hebben aan de eindtermen, welke getoetst worden tijdens het theorie- en praktijkexamen.
Deze opleiding bereidt je voor op het examen van het Nederlands Genootschap voor Sport- en Wellnessmassage. Dit is een officieel door de overheid erkende instantie in Nederland, gelieerd aan het NOC*NSF. Het N.G.S. is sinds een aantal jaar ook gespecialiseerd in wellnessmassage. Aan het einde van de opleiding kun je je N.G.S. diploma behalen. Het N.G.S. diploma wordt behaald via een landelijk examen bij een N.G.S. locatie. Je bent dan geregistreerd N.G.S. masseur en je krijgt een licentie.
Indien je geen landelijk examen wenst te doen, kun je er ook voor kiezen om examen binnen de opleidingsorganisatie van het WellnessInstituut te doen. Dit diploma wordt verzorgd door het WellnessInstituut zelf en je doet examen op onze eigen locatie. Na het behalen van dit diploma ontvang je geen licentie bij het N.G.S. en word je daar ook niet geregistreerd.
Voor beide diploma’s gelden dezelfde exameneisen. Je dient zowel een theorie- als een praktijkexamen af te leggen. Indien je vragen hebt over de verschillen tussen deze twee diploma’s, leggen wij dat graag uit tijdens een informatiebijeenkomst op één van onze locaties.
Wij adviseren altijd om examen te doen bij het N.G.S. Je behaalt dan een landelijk erkend diploma en je kunt je aansluiten bij de branche organisatie. Echter, na het behalen van beide diploma’s ben je in staat om zelfstandig een praktijk te voeren. Daarnaast kun je ook in wellnessresorts, fitnesscentra, beautysalons of andere organisaties aan de slag als wellnessmasseur. Tijdens de opleiding wellnessmassage leer je diverse massagetechnieken, zodat je verschillende soorten massages kan aanbieden.
Het examengeld is niet bij de prijs inbegrepen. Voor de tarieven verwijzen wij je naar de website van het N.G.S. Je kunt hierbij rekening houden met het feit dat het WellnessInstituut staat geregistreerd bij het CRKBO en daardoor is vrijgesteld van B.T.W.
Bezoek de website van het N.G.S. voor meer informatie over het examen.
Het lesgeld voor de opleiding bedraagt €1.649,00.
Dit is inclusief lesmateriaal (en eigendomsrecht over het lesmateriaal), een 10-badenkaart voor Thermen Holiday óf Veluwse Bron en gebruik van alle benodigde materialen zoals massageolie, een sporttas en 2 handdoeken, een flesje 500 ml massage olie en onbeperkt gebruik van koffie/thee.
De kosten van het EHBSO- en reanimatie/AED certificaat en het examen zijn niet inbegrepen.
Betaling dient te gebeuren voor aanvang van de opleiding. Termijnbetaling is mogelijk in 3 termijnen: 50% voorafgaand aan de opleiding en in de loop van het schooljaar nogmaals 2 termijnen van resp. 30% en 20%. Betalingscondities staan vermeld op de factuur. Indien je kiest voor termijnbetaling, dan ben je zelf verantwoordelijk bent voor het tijdig overschrijven van de bedragen. Bij geen tijdige betaling kan je de toegang tot de lessen worden ontzegd. Je kunt dan de lessen weer vervolgen, zodra het openstaande bedrag is voldaan.
Tijdens je opleiding tot N.G.S. masseur met specialisatie in wellnessmassage of sportmassage heb je toegang tot diverse bruikbare documenten. Deze zijn beschikbaar via de website van het N.G.S. en bevatten bruikbare documenten die je kan downloaden.
Wil je weten welke documenten voor jouw opleiding relevant zijn? Bespreek dit met je docent, zodat je precies de juiste materialen gebruikt.