Woordenboek

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Aroma

Aroma is een geur die je waarneemt via je neus. Er worden verschillende aroma's gebruikt tijdens massages.

Ayurvedische massage

Een Ayurvedische massage richt zich op het ontgiften van het lichaam. Deze massage is een zachte massage waarbij de druk afgestemd is op de fysieke structuur van de cliënt.

Afvalstoffen

Afvalstoffen zijn stoffen die in het lichaam als restmateriaal overblijven na verbruik, verbranding, of beweging en worden afgevoerd of uitgescheiden. Voorbeelden hiervan zijn de nieren en de lever die het bloed zuiveren en de afvalstoffen verwijderen.

Ayurveda

De Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundige gezondheidssysteem dat duizenden jaren geleden op schrift werd gesteld. Het is afkomstig uit India en betekent: kennis (veda) van het leven (ayur).

Anamnese

Een anamnese is een intakegesprek met een zorgprofessional waarin o.a. wordt gevraagd naar beroeps specifieke en persoonlijke omstandigheden, dagelijkse belasting, blessures en medicatie zodat een gedegen indruk gekregen wordt van de belasting en belastbaarheid van de cliënt.

Anatomie

Anatomie betekent letterlijk ontleedkunde. Het omvat alles wat met de bouw van het lichaam te maken heeft. Denk hierbij aan het skelet, spieren, organenstelsels en weefsels.

AED

Een Automatische Externe Defibrilator is een kastje wat gebruikt wordt bij een hartstilstand om het hartritme weer te herstellen. Door middel van een elektrische schok wordt het hart weer op gang gebracht. De AED is een onderdeel van een reanimatie.

B

Balinese massage

De traditionele Balinese massage is van oorsprong een stevige massage, welke tot diep in de spieren kan worden gevoeld. Door acupressuur en het opheffen van blokkades in de energiebanen wordt de balans tussen lichaam en geest hersteld.

Burn out

Indien je langdurig blootgesteld wordt aan stress en spanning waarvan je niet kan herstellen, loop je het risico om een burn-out te krijgen. Je raakt dan uit emotionele balans, de belasting en belastbaarheid zijn niet (meer) in evenwicht, de energie is op, waardoor je lichaam en geest uitgeput raken en je last krijgt van mentale en fysieke klachten. Een massage kan voor meer rust zorgen in je lijf.

Bovenste extremiteit

Met de extremiteiten worden de ledematen aangeduid. De bovenste extremiteiten zijn de armen en de onderste extremiteiten zijn de benen.

Bindweefsel

Bindweefsel is een soort lijm die als een zachte laag in het hele menselijk lichaam voorkomt. Het is een aaneengesloten netwerk dat structuur en stevigheid geeft aan het lichaam. Daarnaast beschermt het organen, spieren en weefsels.

Balans

Als twee gewichten in evenwicht zijn dan zijn ze in balans. Voor het menselijk lichaam betekent dit dat de belasting en belastbaarheid in overeenstemming moeten zijn. Fysieke en mentale balans houden de mens in evenwicht en zorgen ervoor dat je meer aankan en minder risico loopt op blessures, overbelasting en ziektes.

Belastbaarheid

Belastbaarheid of draagkracht is het gewicht of de last die een persoon fysiek of mentaal kan dragen.

C

D

Drukpunten

Drukpunten zijn onzichtbare punten in het lichaam waar energiebanen/meridianen lopen. Deze punten kun je behandelen en activeren zodat blokkades in energiebanen worden opgeheven.

Doorbloeding

De mate waarin delen van ons lichaam voorzien worden van bloed noemt men doorbloeding. Bloed zorgt voor vervoer van zuurstof en voedingsstoffen en een goede doorbloeding is dus van groot belang om delen vitaal en fit te houden. Een goede massage verbetert de bloedsomloop.

Diploma

Na het behalen van je opleiding tot N.G.S. Sport- of wellnessmasseur ontvang je van het N.G.S. een diploma als erkend masseur. Na het behalen van de opleiding tot ontspanningsmasseur ontvang je van het WellnessInstituut een diploma welke door het NGS wordt geaccrediteerd.

E

Effleurages

Een effleurage is een massagetechniek. Het zijn lichte, zachte, strijkende bewegingen met één of twee handen. Er worden grote, gelijkmatige, langgerekte, strijkbewegingen gemaakt in de richting van het hart over het geheel te behandelen lichaamsdeel.

Elastisch tapen

Elastisch tape wordt gebruikt om pijn en ongemak te verminderen en om spieren en gewrichten te ondersteunen. Deze tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid waardoor bewegingen hierdoor niet beperkt worden. Dit in tegenstelling tot de traditionele sporttape.

Extensies

Dit is de medische uitdrukking voor het strekken van je lichaam of lichaamsdelen. Het tegenovergestelde is flexie, dit betekent buigen.

F

Fricties

Een frictie is een massagetechniek welke door middel van druk en circelende wrijving dwars op het vezelverloop van een spier wordt gegeven om dieperliggende weefsels te behandelen.

Fysiologie

Fysiologie is de wetenschap van de verrichtingen van het lichaam en beschrijft de functies van alle onderdelen.

Flexie

Dit is de medische uitdrukking voor het buigen van je lichaam of lichaamsdelen. Het tegenovergestelde is extensie, dit betekent strekken.

G

Gezondheid

Gezondheid wil zeggen dat de toestand van het lichaam op zowel fysiek, mentaal en sociaal vlak in evenwicht zijn. Zodanig dat er sprake is van een algeheel welbevinden. Het betekent dus niet de afwezigheid van een ziekte, aandoening of handicap.

Gewrichten

Een gewricht is een scharnier wat twee botten met elkaar verbind waardoor een beweging plaats kan vinden.

H

I

Insertie

De insertie van een spier is de aanhechting van de spier. De origo van een spier is de oorsprong van een spier. Origo en insertie zijn dus de delen waar de spier is verbonden met het bot. Tijdens het masseren is het van belang om van origo naar insertie te masseren, met het vezelverloop van de spier mee.

Intermitterend drukken

Intermitterend drukken is een massage handgreep die voorafgaat aan een massage. De cliënt is nog afgedekt en deze eerste aanraking met het lichaam is bedoeld om zowel de cliënt als de masseur te laten wennen zodat het lichaam vertrouwd wordt met de aanrakingen. Op deze manier wordt de cliënt uitgenodigd om los te laten en zal een begin van de ontspanning ontstaan.

J

Jicht

Jicht is een ontsteking in een gewricht, meestal de grote teen of voet.

Jojoba olie

De zaden van een jojoba struik bestaan voor bijna 50% uit olie. Deze zaden worden geperst en vervolgens gebruikt voor diverse doeleinden zoals massage olie.

K

L

Lymfe

Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren en bevindt zich net onder de huid. Het lymfesysteem is belangrijk voor de afweer tegen ziekten en infecties, en zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen uit de weefsels. Ook zorgt het lymfestelsel ervoor dat het vochtgehalte van de weefsels in het lichaam in evenwicht blijft.

Leefstijl

Onze gezondheid wordt beïnvloed door onze leefstijl, de 3 belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid zijn; voeding, beweging en rust/slaap. Door een gezonde leefstijl hebben wij minder risico op ziekte en is het herstel sneller.

M

Musculus

Musculus is de Latijnse benaming voor spier. Een spier is een orgaan dat door contractie een lichaamsbeweging kan veroorzaken of een lichaamsstand kan behouden.

Manuele lymfe drainage

Bij deze massage oefen je manueel invloed uit op de lymfestroom. Dit vraagt om een subtiele aanraking. Lymfedrainage wordt toegepast op de plaatsen waar het lichaam een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel heeft of problemen heeft met de afvoer van afvalstoffen. Het grote verschil met de reguliere massages zit hem in de druksterkte die stukken lager is. Hierdoor wordt de filtratie van het bloed beïnvloed.

Massage olie

Bij de meeste massages is het fijn om een goede massage olie te gebruiken. De huid wordt er soepel en zacht van en het zorgt ervoor dat je een vloeiender wrijving krijgt. Tevens voedt het de huid.

Massage tafel

Als je een opleiding tot masseur gaat volgen dan is het zinvol om een massagetafel aan te schaffen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten maar om te starten volstaat een opklapbare tafel.

N

O

P

Palpatie

Palpatie is een onderdeel van een lichamelijk onderzoek wat voorafgaat aan een massage. Hierdoor kun je spierspanning, warmte, vocht en huidkwaliteiten waarnemen. Dit is van belang voor je behandelplan.

Pezen

Een pees is een aanhechting van een spier met het bot wat bestaat uit sterk vezelachtig bindweefsel.

Petrissage

Een petrissage is een massagetechniek en deze techniek staat voor het kneden van de spieren.

Q

R

Rust

Rust is een toestand zonder activiteit na een inspanning, om het lichaam weer te laten herstellen en terug te keren naar de oude, oorspronkelijke situatie. Rust is dan ook een heel belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl.

S

Stress

Stress betekent spanning of druk en is niet per definitie ongezond. Om goed te kunnen functioneren heb je een bepaalde mate van stress nodig. Als stress langdurig aanhoud en er onvoldoende ontspanning meer is dan spreek je van ongezonde of schadelijke stress.

Sederend

Een sederende massage is een ontspanningsmassage om lichaam en geest volledig tot ontspanning te brengen. Een stimulerende massage daarentegen is een massage die een spier op moet peppen om prestaties te kunnen leveren.

Skelet

Het skelet is de opbouw van alle botten van het lichaam, ook wel geraamte genoemd. Het skelet heeft als functie het lichaam stevigheid en bescherming te geven. De vitale organen, zoals de hersenen, het hart en de longen liggen dan ook goed beschermd.

T

U

Uitgangshouding

Om spieren en gewrichten te kunnen testen en om een goede massage te kunnen geven is een juiste uitgangshouding van de cliënt noodzakelijk.

V

W

Wellness

Wellness of wellbeing staat voor de balans tussen lichaam en geest. Hoewel het woord ontspanning oproept, kan het ook voor inspanning staan: inspanning kan immers ook ontspanning opleveren. Wellness omvat vele aspecten, o.a. fysieke, emotionele, spirituele en maatschappelijke balans

X

Y

Yoga

Het beoefenen van yoga vergroot je flexibiliteit, versterkt je spieren en booten, verlaagt je bloeddruk en helpt je te ontspannen.

Z